Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łezki pączkowe ze śłiwkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dkg
drożdże 4 dkg
mleko ciepłe 200 ml
masło 6 dkg
cukier 6 dkg
żółtko jajek 2 szt
sól do smaku
rum 3 dkg
olej do smażenia do smaku
śliwki suszone 30 szt
cynamon do smaku
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Łezki pączkowe ze śłiwkami

Mąkę przesiać do miski, drożdże rozkruszyć z łyżką cukru, połączyć z mlekiem po czym dodać plaska łyżkę mąki i wlać rozczyn do wgłębienia w mące. Przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać resztę cukru,rozpuszczone masło, żółtka, rum, sól i wyrobić z mąką na gładkie ciasto. Odstawić by podrosło. Łyżką nabierać małe porcje, na które rozpłaszczając dajemy śliwkę. Obwijając ciastem formować łezkę. Smażyć na tłuszczu a gorące posypać cukrem pudrem i cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 30.05.2011 10:16
pycha
tomek18 24.04.2011 08:45
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak