Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki w sosie pomidorowo-paprykowym
Do rondla przełożyć pomidory krojone bez skórki, pastę paprykową, cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz przyprawy: sól, pieprz czarny i bazylię. Dodać wywar mięsno-warzywny i gotować przez 15 minut. Przestudzić. Zmiksować za pomocą blendera, aby sos miał jednolitą konsystencję.
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z 1 cebulą i ugotowaną soczewicą. Do masy dodać poszatkowaną kapustę pekińską, posiekaną natkę pietruszki, jajko oraz sól, pieprz czarny i przyprawę do mięsa mielonego (ilość wedle uznania). Wszystkie składniki połączyć. Z masy formułować podłużne kotleciki i piec na rozgrzanym oleju ryżowym. Przełożyć do rondla ze sosem. Dusić pod przykryciem przez 20 minut.