Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

różyczki drożdżowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 100 g
mąka 500 g
jajko 2 szt
margaryna 250 g
mleko 200 ml
sól
dżem
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: różyczki drożdżowe

Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, dodaj mąkę, jajka, cukier i sól. Wyrabiaj ok. 15 minut. Margarynę stop i dodaj do ciasta, wyrabiaj jeszcze 5 minut, następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkuj. Ciasto posmaruj dżemem (tylko nie za dużo, żeby nie wypłynął). Następnie delikatnie zroluj i potnij na kawałki.Do prostokątnej formy układać na stojąco, wtedy po upieczeniu z kawałków wyrosną różyczki. Piecz 50 minut w temperaturze 180C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula5 30.04.2012 21:38
śliczne
agata1722
agata1722 15.02.2012 10:30
pyszne -polecam
Karolcia12 20.12.2011 09:17
pyszne
Karolcia12 03.06.2011 21:42
świetne słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak