Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parzaki

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
drożdże 5 dag
mleko 1,5-2 szklanki
jajko 2 szt
masło 3 dag
cukier 1/2 łyżeczki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Parzaki

Drożdże, cukier, sól mieszamy w ciepłym mleku i odstawiamy do rośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę, jaja i zarabiamy ciasto. Po dokładnym wyrobieniu dodajemy stopniowo roztopione masło, chwilę mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto ma odchodzić od ręki. Formujemy kule Układamy do wyrośnięcia. Parzymy prze ok. 10 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeanette_v 30.05.2012 19:18
Super.
rzenia15 10.10.2011 10:48
pyszne
Marzena34 18.08.2011 12:48
moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak