Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka 2x15

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso od szynki ok 1,5 kg
woda 2 litry
sól 1/2 szklanki
cukier 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 5-6 sztuk
ziele angielskie 6 ziaren
czosnek 6-7 ząbków
pieprz 6 ziaren
majeranek 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka 2x15

Mięso umyć i obwiązać sznurkiem lub włożyć do siatki. Z podanych składników przygotować wywar. Ogrzać, by rozpuścić sól i i cukier. Włożyć przygotowaną szynkę. Postawić do gotowania. Pilnować by szynka od momentu zagotowania gotowała się dokładnie 15 minut na wolnym ogniu. Wyłączyć gaz i pozostawić szynkę do ostygnięcia w wywarze ok 5-6 godzin. Po wystudzeniu powtarzamy 15 minutowe gotowanie i znowu studzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak