Sposób przygotowania

Wykonanie :

zalać żelatynę zimną wodą,odstawić na ok 5 minut

postawić żelatynę nad parą wodną , mieszać aż się ,,rozluźni,,

wsypac glukoze,

uważać ,zeby papka się nie zagotowała! Jeśli sie zagotuje należy zacząć od nowa

Dodać margarynę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.



Wlac olejek migdałowy

połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna .
cukier puder należy dosypywać stopniowo. Jesli uznasz ,ze masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej .
Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jesli będzie zbyt sucha dodaj margarynę


Gotową mase cukrową można wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną .
Można też posmarować blat i wałek cienką warstwą planty ( ja polecam mąkę ziemniaczaną)


Rozwałkowaną mase zwinąć na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !