Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oryginalny piernik

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2
cukier 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki
mąka 500g
miód 1/2 szklanki
kakao 1 1/2 łyżki
smietana 18% 1/2 szklanki
bakalie według uznania
polewa kakaowa
Soda oczyszczona Prymat 1 1/2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Oryginalny piernik

Jajka utrzeć z cukrem i margaryną. Dodać kakao i miód. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i sodą. Stopniowo dodawać do masy. Na końcu dodać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać. Dodać bakalie. Tyle ile chcemy.
Ciasto wylać do wcześniej wysmarowanej margaryną i osypaną bułką tartą blachy.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. godziny w temp. 180 stopni C. Po wyjęciu piernika i ostudzeniu polać go polewą kakaową.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 20.11.2012 19:56
przepyszny
Ewelina47 21.09.2012 12:56
pyszny pierniczek
Papryczka 01.07.2012 19:54
super
Wafelek2601 29.06.2012 17:56
Pyszny
gacopierz23 02.06.2012 13:58
lubię piernik
Ela15 20.05.2012 12:25
rewelacja
Ewelina38 16.05.2012 20:40
bardzo lubię pierniczki
Rybciia 26.04.2012 13:24
super!!!
caralajna 30.03.2012 19:27
bardzo lubię to ciasto
Seba 14.03.2012 09:56
super
olkaaa 06.03.2012 07:46
fajne
kasienka23 17.01.2012 12:13
pycha
Anna152 14.11.2011 07:38
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak