Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny biszkopt z masą serową i puszystą pianką
Białka oddzielamy od żółtek. Białka należy ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie razem wymieszać. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenie i wylać do niej ciasto biszkoptowe. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C.
Następnie wykonujemy masę serową. Galaretkę cytrynową należy rozpuścić w 200 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i wystudzić. Twaróg zmielić.Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Na koniec do utartej masy dodawać stopniowo zmielony ser i lekko tężejącą galaretkę. Gotową masę serową wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.
Ostatnim krokiem jest puszysta pianka do wykonania.Galaretkę agrestową rozpuścić w 200 ml gorącej, ale nie wrzącej wody, dokładnie rozmieszać i wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać lekko tężejącą galaretkę agrestową i delikatnie razem wymieszać. Gotową piankę wyłożyć na masę serową i wyrównać łyżką. Na wierzch ciasta posypać startą czekoladę. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około dobę.
Smacznego!!