Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek pieczony w marynacie czosnkowo- musztardowej

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karczek 1 kg
musztarda 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
majeranek 1 łyżeczka
pieprz szczypta
sól szczypta
woreczek do pieczenia
woda 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek pieczony w marynacie czosnkowo- musztardowej

Karczek oczyścić, posmarować dokładnie musztardą, startym na tarce czosnkiem, posypać majerankiem, solą, pieprzem - dokładnie , równomiernie, odstawić na kilka godzin (nawet na noc).
Do woreczka wkładamy zamarynowany karczek, wlewamy 0,5 szklanki wody, wiążemy pieczemy ok 1 godziny, najpierw w temperaturze 180stopni 15 minut potem 160. Pod koniec pieczenia, otwieramy woreczek, dopiekamy jeszcze ok 10 minut, pozostała wodę z karczku przelewamy do rondelka robimy sosik (zagęszczamy łyżeczką mąki)

Ja podałam na obiad z ziemniaczkami, a na następny dzień karczek mi został do kanapek :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 27.05.2011 15:19
Taka pieczen bez czosnku byc nie moze - uwielbiam :P
novita23 05.03.2011 11:32
uwielbiam karczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak