Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłka w sosie czekoladowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 4 szt
cukier 4 łyżki
skórka z cytryny
cynamon
mleko 3/4 szklanki
kakao 3 łyzeczki
żółtko jajek 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: jabłka w sosie czekoladowym

Jabłka myjemy i obieramy,dzielimy na połowki wydrążamy gniazda nasienne.Dwie szklanki wody gotujemy z jedną łyżeczką cukru i skórką z cytryny i szczyptą cynamonu,wkładamy jabłka i gotujemy,po ugotowaniu jabłka odstawiamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut,następnie wyciągamy z syropu osączamy i układamy na talerzykach.Żółtka ucieramy z dwoma łyżkami cukru,a mleko gotujemy,kakao mieszamy z pozostałym cukrem i odrobiną zimnego mleka dodajemy do wrzącego mleka.Gdy zawrze odstawiamy i mieszamy z utartymi żółtkami.Gorącym sosem zalewamy jabłka i pozostawiamy do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 14.12.2011 10:28
pyszność
Teresa19 14.03.2011 08:39
Lubię takie słodkości.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak