Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sos słodko-kwaśny 1 słoik
seler naciowy 2 gałązki
papryka czerwona 1/2 szt
cebula 1 szt
pieprz 1 szczypta
natka pietruszki 1 łyzekcza
olej 1 łyzka
papryczka chili 1 szt
ogórki konserwowe 3 szt
rukola 1 garsc
grzanki 4 szt
koper 3 gałążki
matiasy 6 (w oleju)

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Matiasy odsączamy z zalewy - oliwy, kroimy w paseczki lub kostkę. Papryke i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, warzywa przesmażyc przez 2 minuty na oleju, dodać sos Łowicz, drobno pokrojoną chilli, seler naciowy, pieprz do smaku. Smażyc razem przez kolejne 3 minuty. Sos powinien być gęsty. Odstawić do ostygnięcia. Ogórki konserwowe pokroić w kostke i razem ze śledziami wymieszać z sosem. Dodać natkę pietruszki. Wymieszac. Odstawić na 1 ha żeby śledzie przeszły smakiem. Na suchej patelni lub w tosterze zrobić z chleba tostowego tosty, pokroic na 4 części - grzanki Na talerz dać porcje liści rukoli na to porcje śledzia w sosie i oblożyć grzankami. Udekorować plasterkami cytryny lub gałązkami koperku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 28.07.2011 10:20
uwielbiam ryby, a zwłaszcza takie
accee 03.04.2011 23:46
Dobre
katarzyna124 02.03.2011 09:07
To musi byc pyszne:)
ewasylwia 01.03.2011 10:16
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak