Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sola w cieście piwnym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sola 600 gramów
jajko 2 sztuki
piwo 1/2 szklanki
olej 1 łyżka
cytryna 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
olej do smażenia 1 szklanka
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sola w cieście piwnym

Zmiksować mąkę z żółtkami, piwem i łyżką oleju. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać ją do ciasta. Filety umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części. Posypać je solą i pieprzem, mocno skropić sokiem wyciśniętym z cytryny.

Odstawić na 30 minut. Kawałki ryby zanurzać w cieście piwnym i smażyć z każdej strony na rozgrzanym głębokim oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 04.04.2017 09:52
smaczna ryba
pestka 18.03.2017 15:55
smaczny obiad
Bożena Matuszczyk 29.01.2017 15:21
Smakowita rybka .;)
eli_555 18.10.2011 23:17
pycha rybka
SmacznaPyza 27.04.2011 15:18
pyszna rybka :-)
accee 03.04.2011 23:46
Pycha
Mala 17.03.2011 17:13
rewelacja
Nina7 01.03.2011 07:49
Koniecznie muszę wypróbować przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak