Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rumowe oponki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 5 dag
masło 2 łyżki
gęsta śmietana 1 łyżka
mleko ciepłe 1 szklanka
rum 3 łyżki
cukier 1/3 szklanki
żółtko jajek 6 szt.
olej 1/2 l
smalec 1/2 l
sól
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: rumowe oponki

Pokruszone drożdże połącz z pół szklanki ciepłego mleka, ok. 1/3 mąki, szczyptą soli i cukru. Odstaw do wyrośnięcia. Dodaj żółtka, resztę mleka, mąkę, cukier, śmietanę, rum i miękkie masło. Wyrabiaj, aż ciasto będzie się odklejało od ręki. Odstaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj na grubość 5 mm. Szklanką wytnij oponki, nakrętką zaś dziurki. Odstaw do wyrośnięcia. Olej i smalec rozgrzej na patelni, usmaż oponki. Osącz z tłuszczu, ostudź. Posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 28.12.2015 07:52
pyszności do kawy
Ela15 10.04.2015 07:06
na pewno świetnie smakują
Jagódka77 26.03.2015 19:47
muszą być pyszne
rzenia15 25.06.2011 20:23
na pewno bardzo dobre
kotlet 04.05.2011 23:36
chętnie wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak