Sposób przygotowania

Pokruszone drożdże połącz z pół szklanki ciepłego mleka, ok. 1/3 mąki, szczyptą soli i cukru. Odstaw do wyrośnięcia. Dodaj żółtka, resztę mleka, mąkę, cukier, śmietanę, rum i miękkie masło. Wyrabiaj, aż ciasto będzie się odklejało od ręki. Odstaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj na grubość 5 mm. Szklanką wytnij oponki, nakrętką zaś dziurki. Odstaw do wyrośnięcia. Olej i smalec rozgrzej na patelni, usmaż oponki. Osącz z tłuszczu, ostudź. Posyp cukrem pudrem.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    kotlet

    chętnie wypróbuję
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    rzenia15

    na pewno bardzo dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jagódka77

    muszą być pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    na pewno świetnie smakują
  • 0
    original
    Opublikowano

    Malgorzata549

    pyszności do kawy

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !