Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torta della nonna, czyli placek babci

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gr
masło 125 gr
cukier 120 gr
żółtko jajek 2 szt
jajko 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
płatki migdałowe 2 łyzki
skórka z cytryny 1 szt
cukier puder 2 łyzki
mleko 500 ml
żółtko jajek 2 szt
cukier 150 ml
mąka pszenna 2 łyzki
cukier wanilinowy 1 szt
skórka z cytryny 1 szt
sok z cytryny 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Torta della nonna, czyli placek babci

Przygotowujemy ciasto - mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać pocięte masło, startą skórkę z cytryny, cukier. Wymieszać, rozdrobnić palcami jak na kruche ciasto. Dodać jajko, żółtka. Zagnieśc ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Przygotowujemy krem. Mleko wlać do garnka, dodać startą skórkę z cytryny i zagotować. Przelac mleko przez sitko żeby odcedzic skórkę i kożuch. W misce ubić trzepaczką żółtka z cukrem jakna kogel mogel, dodać mąkę i cukier wanilinowy. Do masy wlewać stopniowo zagotowane mleko cały czas mieszajac, na koniec dodać sok z cytryny. Wymieszać na jednolitą masę i ponownie postawic na wolnym ogniu. Gotować kilka minut ciągle mieszając do momentu zgęstnienia kremu. Zdjąć z ognia i odstawić do ochłodzenia. Tortownice lub blaszke na tarte smarujemy masłem. (u mnie o srednicy 28).
Ciasto wyjac z lodówki, podzielić na 1/3 i 2/3. Większy kawalek ciasta rozwałkowac i wykleić formę dno i boki dość grubo, wlać do środka masę. Pozostałe ciasto rozwałkowałam i foremką wycięłam kwiatuszki, ktorymi wyłozyłam wierzch kremu, górę tarty tak by przykryć całość. Ciasto posypać orzeszkami piniowymi a w razie ich braku migdałami. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec około 30-40 minut na środkowej półce. Po upieczeniu ostudzić i posypac cukrem pudrem. Najlepiej kroi sie po odstaniu godziny w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 26.06.2017 11:37
Fajne ciasto :)
Madzai 15.06.2017 00:20
efektownie wygląda
Grazyna0211 11.06.2017 13:58
fajne ciasto
pestka 08.06.2017 18:39
smaczne ciasto
IZABELA29 08.06.2017 09:35
Pysznie wyglada
aguus 01.03.2011 10:32
Pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak