Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczony karczek ze szpinakiem, serem i musztardą ziarnistą

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karczek 1,2 kg
szpinak świeży 1 garsc
ser żółty 6 plastry
sól 1 łyzeczka
pieprz 1 łyzeczka
majeranek 1 łyzka
czosnek 3 zabki
Musztarda francuska Prymat 2 łyzki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: pieczony karczek ze szpinakiem, serem i musztardą ziarnistą

Karczek umyć i osuszyc. Czosnek rozgniesć, wymieszac z solą i pieprzem oraz majerankiem. Natrzec karczek mieszaniną i odstawic na 1h. Następie ponacinac karczek tak by utworzyły sie kieszenie (tzn nacięte kieszenie ale tylko do połowy mięsa tak by boki pozostałe całe). W każdą taka kieszeń włożyc po kilka liści szpinaku i plaster sera. Posypać papryką i wierzch posmarować musztardą francuską.
Piekarnik rozgrzać do 180st. Mięso włozyć na naczynia żarodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika na 45 minut. W trakcie polać wytworzonym sosem. Następnei na 10 minut odkryc i dorumienić wierzch. Jeśli macie większy kawałek wiadomo że trzeba wydłużyc czas pieczenia.
Mięso można spokojnie podać z ryzem lub ziemniakami, bo w trakcie pieczenia wytworzył sie pyszny sos i grzechem byłoby go nie wykorzystać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aguus 01.03.2011 10:31
Wygląda znakomicie i jestem ciekawa jak smakuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak