Sposób przygotowania

Do misy przesiać mąkę. Zrobić wgłębienie po środku, dodać 4 dag cukru, sól, pokruszone drożdże, 2 jajka oraz maślankę. Połączyć składniki. Wlać rozpuszczone masło i zagnieść gładkie ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę.

Mrożone truskawki pokroić na ósemki i wymieszać z 3 dag cukru.

Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich kulki. Każdą kulkę rozpłaszczyć, nałożyć po porcji truskawek i uformować podłużne bułeczki. Układać na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć i pozostawić na pół godziny.

Piec przez 20 minut w temperaturze 190°C (przed włożeniem do piecyka bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z pozostałym cukrem).

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Uwielbiam słodkie bułki z nadzieniem truskawkowym:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    wysmienite bułeczki;)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    lubię takie bułeczki
  • 1
    original
    Opublikowano

    rosik93

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    z truskawkami - pychota:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    uwielbiam bułeczki z truskawkami:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Rogalik

    pyszne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    uwielbiam takie bułeczki :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mimi

    pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !