Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ze szpinakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
marchewka 2 szt
szpinak mrożony 1/2 kg
masło 2 łyżki
cebula 1 szt
śmietana 1/2 szkl
czosnek 2 ząbki
szczypiorek siekany 2 łyżki
koperek 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ze szpinakiem

Na patelni rozgrzać masło, włożyć posiekaną cebulę, szpinak, roztarty z solą czosnek, Wszystko razem smażyć przez chwilę, ciągle mieszając. Obrane ziemniaki i marchewkę pokroić w talarki, włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować na połmiękko, odcedzić. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę szpinaku, przykryć go ziemniakami . Wierzch posmarować pozostałym szpinakiem. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem, zalać zapiekankę i zapiekać bez przykrycia około 15 minut. Podawać posypane zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 12.07.2013 11:37
Szpinak w zapiekance to świetny pomysł.
Motorek 13.04.2012 09:17
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak