Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ryżowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 30 dag
mleko 1,5 l
mąka 3/4 szkl
cukier puder 3/4 szkl
masło 18 dag
białko 5 szt
żółtko jajek 6 szt
cukier waniliowy 2 łyżeczki
otarta skórka z pomarańczy 2 łyżeczki
śliwki suszone 20 dag
morele suszone 20 dag
orzechy arachidowe 10 dag
Skórka pomarańczowa kandyzowan 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ryżowe

Ryż ugotować na mleku odłożyć aż wchłonie mleko, wystudzić. Masło z żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami i otartą skórka pomarańczową, wymieszać. Morele i śliwki pokroić w kostkę. Zimny ryż zmiksować razem z masą jajeczną, dodać ubitą na sztywno pianę z białek, śliwki, morele, skórkę kandyzowaną. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 22.02.2014 18:54
Jak dla mnie super.
caralajna 01.07.2012 21:17
fajne
Iwusia 29.05.2012 23:37
super :)
mirosława4 19.01.2012 20:45
zapowiada się smakowicie super przepis
przejs 02.10.2011 10:15
mniam, fajny przepis, inny niż wszystkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak