Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek z powidłami śliwkowymi

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
mąka pszenna 1,5 szkl
cukier 1,5 szkl
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4 szt
powidła śliwkowe
mleko 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek z powidłami śliwkowymi

Na samym początku rozpuścić margarynę i dodać do niej mleko, kakao i cukier. Przygotowaną masę schłodzić. Białka oddzielić od zółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie do ubitych białke dodać mąke,proszek do pieczenia, żółka i 4/5 masy z rondelka(resztę masy użyjemy jako polewy do ciasta). Wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną masę wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30-40 minut w 200 C. Gdy murzynek ostgie przeciąć go na 2 części. Jedną część ciasta przełożyć powidłami śliwkowymi, a następnie położyć na to wierzch murzynka. Na samym końcu polać resztą masą z rondelka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kochanyptysiu 10.06.2011 09:36
oj z checia bym go zjadla
PaniMISIOWA 02.06.2011 16:29
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak