Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z pieczarkami pod smietana
* karkówka b/k - ok 1kg , u mnie 6 plastrów,
* pieczarki - 500g,
* cebula - 2 duże,
* śmietana 30% - 300ml (można więcej),
* czosnek - 2 ząbki,
* sól, pieprz,
* papryka słodka mielona,
* pieprz świeżo zmielony,
* olej do smażenia,
* cukier.
PRZYGOTOWANIE:
Kakrówké umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, lekko rozbić i przyprawić z obu stron sola, pieprzem i papryka. Odstawić pod przykryciem na kilka godzin lub na noc do lodówki. Cebule kroimy w piórka, pieczarki w grubsze plastry, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Na patelni rozgrzać olej i krótko podsmażyć plastry z obu stron. Na tłuszczu, na którym smażyło się mięso, szklimy cebule, dodając 1/2 łyżeczki cukru. W niewielkim naczyniu żaroodpornym ukladamy najpierw mięso, lekko ukosnie, ale prawie pionowo, na mięso kładziemy po trosze podsmażonej cebuli i dużo pokrojonych w plastry pieczarek. Ponownie kładziemy plaster mięsa, cebule i plastry pieczarek (pieczarek nie podsmażamy), które posypujemy solá i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec polewamy całość słodką śmietaną wymieszana z czosnkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Przez pierwsze 30 minut piekłam bez przykrycia w 200 stopniach, przez kolejne 30 minut, w 190 i przez ostatnie 30 minut w 150. Mięso było mięciutkie, bardzo aromatyczne i pyszne.