Pełen smaków e-magazyn kulinarny

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* karkówka b/k - ok 1kg , u mnie 6 plastrów,
* pieczarki - 500g,
* cebula - 2 duże,
* śmietana 30% - 300ml (można więcej),
* czosnek - 2 ząbki,
* sól, pieprz,
* papryka słodka mielona,
* pieprz świeżo zmielony,
* olej do smażenia,
* cukier.

PRZYGOTOWANIE:

Kakrówké umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, lekko rozbić i przyprawić z obu stron sola, pieprzem i papryka. Odstawić pod przykryciem na kilka godzin lub na noc do lodówki. Cebule kroimy w piórka, pieczarki w grubsze plastry, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Na patelni rozgrzać olej i krótko podsmażyć plastry z obu stron. Na tłuszczu, na którym smażyło się mięso, szklimy cebule, dodając 1/2 łyżeczki cukru. W niewielkim naczyniu żaroodpornym ukladamy najpierw mięso, lekko ukosnie, ale prawie pionowo, na mięso kładziemy po trosze podsmażonej cebuli i dużo pokrojonych w plastry pieczarek. Ponownie kładziemy plaster mięsa, cebule i plastry pieczarek (pieczarek nie podsmażamy), które posypujemy solá i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec polewamy całość słodką śmietaną wymieszana z czosnkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Przez pierwsze 30 minut piekłam bez przykrycia w 200 stopniach, przez kolejne 30 minut, w 190 i przez ostatnie 30 minut w 150. Mięso było mięciutkie, bardzo aromatyczne i pyszne.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    super przepis:)
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    oj zjadłoby się:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Bardzo pozytywne danie :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    wojr63

    prosty przepis na pyszny obiad
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelina/bunia

    dobre
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    pycha!!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !