Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rigatoni z boczkiem i brokułami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony wg uznania
śmietanka UHT 22% lub 36% 250-300 ml
makaron rurki 250 gram
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
parmezan wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Rigatoni z boczkiem i brokułami

Makaron ugotować na półtwardo, a w międzyczasie przyrządzić sos z reszty składników:

- brokuły poddusić do miękkości, pod koniec przerzucić na patelnię (dużą) i dosmażyć razem z pokrojonym w cienką kostkę boczkiem; doprawić do smaku Kucharkiem i pieprzem (potrawa powinna być raczej lekko pikantna, ale jak kto lubi);
- na tak przygotowane brokuły z boczkiem, wlać śmietankę i podgrzewać mieszając delikatnie, aż sos zrobi się dość gęsty;
- do gotowego sosu dodać ugotowany makaron, przemieszać i i poddusić mieszając ok. pół minuty, żeby makaron przeszedł smakiem sosu.

Rozłożyć porcje na talerze (2-3 osoby) i posypać startym parmezanem. Można ewentualnie wstawić je na parę chwil do mocno nagrzanego piekarnika (w naczyniach żaroodpornych) i lekko zapiec - wtedy jest jeszcze smaczniejsze :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pauluna
pauluna 19.06.2010 10:10
makowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak