Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* karkówka w plastrach bez kości - 4 sztuki,
* sól, pieprz, papryka czerwona,
* Marynata:
* jogurt grecki lub naturalny - musi być gesty - 350ml,
* papryka słodka mielona - 2 łyżeczki,
* szczypta chilli,
* suszony tymianek - 1 łyżeczka,
* sok z cytryny - 2 łyżeczki,
* imbir mielony - 1/2 łyżeczki,
* pieprz ziołowy - 1 łyżeczka,
* pieprz czarny świeżo zmielony,
* czosnek - 2 ząbki,
* koncentrat pomidorowy - czubata łyżka,
* maka do obtaczania - pszenna lub kukurydziana,
* olej do smazenia.
* sól - 3/4 lyzeczki
*

PRZYGOTOWANIE:

Karkówkę myjemy, osuszamy rzecznikiem papierowym. Przyprawiamy sola, pieprzem i papryka słodką mielona z obu stron, przykrywamy folia lub talerzem i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Przygotowujemy marynatę: jogurt naturalny mieszamy dokładnie z wszystkimi przyprawami, sokiem z cytryny i z koncentratem pomidorowym. Marynatę rozprowadzamy na każdym płacie karkówki układając je jeden na drugim. Przykrywamy zamarynowane mięso folia spożywczą i wkładamy na 2 (lub więcej) godziny do lodówki. Kazdy plaster obtaczamy w mace i smażymy na rumiano z obu stron, najpierw na dużym, potem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    super napewno wypróbuję
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Ostatnio eksperymentuje z karkówką, w jogurtowej marynacie nie robiłam, więc ...... zrobię i tak :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Podoba mi się Twój pomysł na marynatę.
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !