Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w jogurtowej marynacie

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jogurt grecki
czosnek
karkówka bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w jogurtowej marynacie

SKŁADNIKI:

* karkówka w plastrach bez kości - 4 sztuki,
* sól, pieprz, papryka czerwona,
* Marynata:
* jogurt grecki lub naturalny - musi być gesty - 350ml,
* papryka słodka mielona - 2 łyżeczki,
* szczypta chilli,
* suszony tymianek - 1 łyżeczka,
* sok z cytryny - 2 łyżeczki,
* imbir mielony - 1/2 łyżeczki,
* pieprz ziołowy - 1 łyżeczka,
* pieprz czarny świeżo zmielony,
* czosnek - 2 ząbki,
* koncentrat pomidorowy - czubata łyżka,
* maka do obtaczania - pszenna lub kukurydziana,
* olej do smazenia.
* sól - 3/4 lyzeczki
*

PRZYGOTOWANIE:

Karkówkę myjemy, osuszamy rzecznikiem papierowym. Przyprawiamy sola, pieprzem i papryka słodką mielona z obu stron, przykrywamy folia lub talerzem i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Przygotowujemy marynatę: jogurt naturalny mieszamy dokładnie z wszystkimi przyprawami, sokiem z cytryny i z koncentratem pomidorowym. Marynatę rozprowadzamy na każdym płacie karkówki układając je jeden na drugim. Przykrywamy zamarynowane mięso folia spożywczą i wkładamy na 2 (lub więcej) godziny do lodówki. Kazdy plaster obtaczamy w mace i smażymy na rumiano z obu stron, najpierw na dużym, potem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 23.05.2012 05:58
dobra
anemon 10.01.2012 09:33
Podoba mi się Twój pomysł na marynatę.
wedith1 03.03.2011 06:03
Ostatnio eksperymentuje z karkówką, w jogurtowej marynacie nie robiłam, więc ...... zrobię i tak :)
Katarzyna/kate1980 28.02.2011 17:38
super napewno wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak