Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biała Dama Sarenki

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopty podłużne
śmietana 30%
czekolada biała

Przepis i sposób przygotowania na: Biała Dama Sarenki

SKŁADNIKI:

* podłużne biszkopty typu kocie języczki - 250g,
* śmietana 30% - 600ml,
* czekolada biała - 200g,
* wiórki kokosowe - 200g,
* żelatyna do deserów - 3 łyżeczki na ok 1/4 szklanki wody;
* Poncz:
* woda mineralna lub przegotowana - 150 ml,
* sok z cytryny - 3 łyżeczki,
* wódka - 50ml,
* cukier - 1 łyżeczka;
* princessa kokosowa - polowa z 37g,
* czekolada mleczna, 2-3 kosteczki - u mnie Galaxy

PRZYGOTOWANIE:

Śmietanę przelać do rondelka, zagotować, zdjąć z ognia. Dodać pokruszona czekoladę i dokładnie wymieszać. Ostudzić i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia dodajemy do śmietany z czekolada wiórki kokosowe, rozpuszczona w wodzie zelatyne i miksujemy do połączenia się składników. Przygotowujemy poncz: do szklanki wlewamy wodę, cukier, sok z cytryny i wódkę, mieszamy. Przygotować garnek, lub inne naczynie z płaskim dnem, o średnicy 26cm, wyłożyć go folia spożywcza, tak, aby folia wystawała znacznie poza obrzeza garnka. Ma to na celu ułatwienie wyciągnięcia deseru z naczynia. Biszkopciki nasączamy w ponczu, od miękkiej strony, po czym ukladamy je pionowo, ciasno, jeden przy drugim, wewnątrz naczynia, tworząc okrąg. Nasączonymi biszkoptami wykładamy również dno, lekko uciskając ciastka łyżeczką, aby utworzyły zbita powierzchnie. Na spodnia warstwę biszkoptów kładziemy krem kokosowy, na krem nasączone biszkopty i ponownie krem. Wierzch posypujemy posiekanym wafelkiem Princessa i dekorujemy posiekana mleczna czekolada przy pomocy foremek. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Deser wyjmujemy z naczynia, chwytając z obu stron za folie, delikatnie go unosimy i wyciągamy folie spod spodu. Układamy na płaskim talerzu. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

borgia 01.04.2012 21:10
Biała Dama Kierowa :). Myślę, że dużo warta...
czekoladka_m 20.01.2012 16:59
A te serduszka... Piekne:) W sam raz na zbliżajżce się Walentynki:)
caroline1983 16.01.2012 21:57
to musi być pyszne
maciek7 24.11.2011 19:09
super
Ewa104 17.04.2011 18:24
Apetyczna!
Kate131 10.03.2011 08:57
pysznosci
Katarzyna/kate1980 28.02.2011 17:38
ślicznie wyszła
pawel6 27.02.2011 19:19
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak