Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta meksykańska do wołowiny

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryczka chili 1
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczki
kminek 1 łyżeczka
kolendra 1/2 łyżeczki
olej z pestek winogron 2 łyżki
pestki papryki chili 1/2 łyżeczki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta meksykańska do wołowiny

Z papryczki usuwamy pestki i kroimy ją bardzo drobno. Do moździerza wrzucamy część pestek, kolendrę, pieprz kolorowy oraz kminek i ucieramy. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy paprykę słodką, zioła z moździerza i dokładnie mieszamy. Do powstałej pasy dodajemy drobno pokrojone: czosnek i natkę kolendry i taką pastą smarujemy mięso wołowe (jeśli mamy to mięso drobno pokrojone to mieszamy je z pastą). Ilość składników jest na 500g mięsa. W praktyce przepis powinien nazywać się marynata, jednak z powodu konsystencji użyłem słowa pasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 18.12.2012 21:26
Pacpaw dziś za Maksykana, no i miesza już od rana .....z tej mieszanki wyszło danie- mięsko smaczne niesłychanie!
MAR3STA 16.11.2011 00:40
świetna
Lulus20 23.06.2011 13:28
bardzo ciekawy przepis
Iwona51
Iwona51 01.03.2011 10:08
pycha
ben-ka 28.02.2011 19:04
Przyszłam sprawdzić co nowego przygotowałeś:) a tutaj takie rarytasy no,no.
pacpaw 28.02.2011 13:35
a z tymi pestkami to jeszcze Borgia podsunęła pomysł, aby je sobie podsuszyć i potem (np. utarte w moździerzu) wykorzystywać jako dodatek. Także swoją porcję już suszę :o)
pacpaw 28.02.2011 13:33
nie było mocno ostre wbrew tego czego się obawiałem. Nawet jedną papryczkę jeszcze podczas robienia chili con carne dorzuciłem. Natomiast podczas robienia dla smaku zjadłem jedną pestkę z papryczki i miałem okolice ust \"popalone\", a do tego ponad 30 minut na zmianę to chłodziłem się pod zimną wodą lub z kostkami lodu przy wargach chodziłem ;o) To dopiero było ostre :O) W potrawie natomiast ten smak jakoś się \"rozszedł\".
Jolanta_P-S 28.02.2011 13:06
a język tą ostrość wytrzyma;)
pacpaw 27.02.2011 17:59
do składników należy jeszcze dodać ząbki czosnku 3, natka kolendry 1 szczypta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak