Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* Ciasto:
* maka pszenna tortowa - 2 szklanki,
* jajo swieze - 1 sztuka,
* jogurt naturalny gesty - 3 lyzki,
* olej - 3 lyzeczki,
* woda ciepla - ok 1/2 szklanki, ile ciasto zbierze,
* sól - 1/2 lyzeczki;
* Farsz:
* pieczarki - 350g,
* kapusta kiszona - 600g po odsączeniu (900g z woda),
* cebula - 1 duża sztuka,
* czosnek - 2 ząbki,
* bułka tarta - 1 czubata łyżka,
* jajko - 1,
* sól, pieprz mielony naturalny, pieprz ziołowy,
* cukier,
* maggie, sos sojowy, kolendra mielona, vegeta,
* tłuszcz do smażenia, np olej - u mnie tłuszcz ze swojskiej kaczki.

PRZYGOTOWANIE:

Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości - w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, studzimy, odsączamy i kroimy drobno nożem. Pieczarki obieramy i drobniutko kroimy. Cebule kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek tłuszczu, dodajemy cebule i niepełną łyżeczkę cukru, podsmażamy przez minute, dodajemy pieczarki, sól, pieprz, mieszamy. Dodajemy czosnek i wszystko razem smażymy aż cebula będzie miękka. Dodajemy kapustę, przyprawy - farsz musi być pikantny i wyraźny w smaku. Chwilkę podsmażamy. Po wystudzeniu dodajemy jajo i bułkę tarta, mieszamy. farsz rozdrabniamy (mielimy) blenderem. Przygotujemy ciasto: Jaja rozbełtać, wymieszać z jogurtem. Make przesiać. Zagnieść ciasto, powoli dodawać ciepła wodę. Ciasto nie muzę być suche, musi być miękkie i wilgotne. Wyrobione ciasto pozostawiamy na 10 minut aby odpoczęło . Zostawiamy je w misce przykrytej talerzem, aby zapobiec jego wysychaniu. Na posypanej lekko maka stolnicy rozwałkowujemy po kawałku ciasta i wycinamy szklanka kółka. W środek każdego kółka kładziemy po czubatej łyżeczce farszu i nakładamy drugie kółko, zlepiając końce. Przy zlepianiu końcówek ciasta, rozciągamy je nieco, będzie nam wygodniej ulepić z niego pierożki. Pierożki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z niewielka ilością oleju, delikatnie je mieszamy i gotujemy po wypłynięciu przez 2-4 minuty. Wyjmujemy pierożki za pomoc łyżki cedzakowej, ukladamy na talerzu. Po krótkim czasie, gdy pierogi uciekną z nadmiaru wody, przekładamy je na inny, suchy talerz. Pierożki przetrzymujemy w chłodnym miejscu, najlepiej lodówce. Możemy je podsmażyć na patelni, uzyskają wtedy rumiana, chrupiąca, pyszna skórkę.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Uwielbiam pierogi
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ewa19a

    super pierożki
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pychotki
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    też takie robię :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zbysio

    superowe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !