Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z truskawkami na kruchym spodzie

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 125 gram
cukier puder 1/4 szklanki
mąka 1 i 3/4 szklanki
śmietana 1,5 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
truskawki świeże 20 dkg
cukier puder 1/2 szklanki
aromat waniliowy 1 szt
kisiel truskawkowy 1 szt
jajko 2 sz

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z truskawkami na kruchym spodzie

Na ciasto:
Mąkę należy posiekać z margaryną, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz ¼ szklanki cukru pudru. Dodać śmietanę. Białka oddzielić od żółtek, do ciasta dodać żółtka, zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 20 minut. Wyjąć z lodówki, rozwałkować, na blachę posmarowaną margaryna i bułką wyłożyć i zapiekać 10 minut na zloty kolor. Wyjąć.

Masa truskawkowa:
Ubić pianę z białek, dodać cukier puder ½ szklanki i aromat waniliowy, ubijać, na końcu dodać kisiel, wymieszać mikserem. Truskawki pokroić w plasterki i wrzucić do mas.

Wykładać masę truskawkową na ciasto i piec około 15 minut w 180 stopniach. Pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 05.07.2011 09:02
smaczne !
Smakosz6 28.09.2010 16:52
MNIAM!
banditka 06.06.2010 19:33
gacopierz to nie biszkopt tylko kruche ciasto dlatego jest nizszy :)
gacopierz23 03.06.2010 15:11
Jakiś cienki ten biszkopt mam przepis który zawsze się udaje
banditka 03.06.2010 13:19
Kasiu wczoraj upieklam dla rodzinki na majowy weekend :) a juz pol blachy nie ma hehe
Kate131 03.06.2010 11:44
musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak