Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki na jeden kęs

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki
kapusta kiszona
mąka pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki na jeden kęs

SKŁADNIKI:

* Ciasto:
* maka pszenna - 500g,
* masło - 150g,
* jogurt naturalny lub śmietana - 4 łyżki (lub więcej, aby ciasto nie było za suche),
* jaja - 2, żółtka do ciasta i białka do posmarowania,
* sól - 1 łyżeczka,
* cukier - 1 łyżeczka,
* ziarna sezamu - do posypania
* maka do posypania stolnicy;
* papier do pieczenia,
* Farsz:
* pieczarki - 350g,
* kapusta kiszona - 300g po odsączeniu,
* cebula - 1 duża sztuka,
* czosnek - 2 małe ząbki,
* bułka tarta - 1 czubata łyżka,
* jajko - 1 małe,
* sól, pieprz mielony naturalny, pieprz ziołowy,
* cukier,
* maggie, sos sojowy, kolendra mielona, vegeta,
* tłuszcz do smażenia, np olej - u mnie tłuszcz ze swojskiej kaczki.

PRZYGOTOWANIE:

Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości - w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, studzimy, odsączamy i kroimy drobno nożem. Pieczarki obieramy i drobniutko kroimy. Cebule kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek tłuszczu, dodajemy cebule i niepełną łyżeczkę cukru, podsmażamy przez minute, dodajemy pieczarki, sól, pieprz, mieszamy. Dodajemy czosnek i wszystko razem smażymy aż cebula będzie miękka. Dodajemy kapustę, przyprawy - farsz musi być pikantny i wyraźny w smaku. Chwilkę podsmażamy. Po wystudzeniu dodajemy jajo i bułkę tarta, mieszamy. farsz rozdrabniamy (mielimy) blenderem. Ciasto: Make przesiać z cukrem i sola. Miękkie masło pokroić w kostkę, razem z dwoma żółtkami i śmietaną dodać do maki, wyrobić ciasto ręką. W razie potrzeby dodać więcej jogurtu i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto rozwałkujemy na posypanej maka stolnicy, na grubość 0,5cm. Odcinamy nierówne końce i kroimy ciasto na prostokąty, można zrobić ukośne prostokąty i ciąć wtedy na ukośne paszteciki. W środek każdego prostokąta wkładamy farsz (zdjęcia na forum pod przepisem). Rolujemy ciasto, zlepiając je pod spodem. Powstałą roladę tniemy na małe części, 2-centymetrowe paszteciki. Białka mieszamy widelcem. Paszteciki ukladamy na papierze do pieczenia, smarujemy górę białkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika i pieczemy do zrumienienia, przez około 25 minut w 180-190 stopniach, w zależności od piekarnika. Podajemy na zimno lub na ciepło z czerwonym barszczykiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 27.07.2013 07:44
Dziękuję :)
Ela15 20.03.2012 07:22
super przekaska
tomek18 22.12.2011 21:07
wprosiłbym sie na nie
agnieszka189 21.10.2011 10:23
prezentują się świetnie
czekoladka_m 27.09.2011 17:39
Moje ulubione:):) I jakie śliczne zdjęcie:)
smakoszek 21.08.2011 09:43
pyszne
Ewa104 16.06.2011 20:41
Oj,kusisz Sarenko.Pyszności!
maciek7 16.06.2011 11:42
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak