Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* podwójna pierś kurczaka,
* ser żółty - 60g,
* maslo - po jednej lyzeczce na kazda roladke,
* olej do smażenia,
* sól, pieprz ziołowy Prymat, Vegeta,
* jajo - 2 małe,
* maka kukurydziana lub pszenna,
* płatki ryżowe, śniadaniowe - 4-5 garści. Sa to płatki wyglądem
niemal identyczne jak kukurydziane. Sa jaśniejsze i o ryżowym smaku i aromacie - można je zastąpić kukurydzianymi.


PRZYGOTOWANIE:

Pierś kurczaka obrać w wszelkich żyłek i tłuszczu, umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Każdą pierś przekroić cienko wzdłuż na kilka cienkich, długich plastrów. Każdy z plastrów delikatnie rozbić pod folia, najlepiej drewnianym tłuczkiem.Posypać sola i pieprzem z obu stron. U cieńszej nasady każdego plastra, kładziemy po łyżeczce masła i po kawałku sera żółtego. Zawijamy ciasno roladki. Do woreczka foliowego wrzucić płatki ryżowe, wypuścić powietrze, zwinąć i zmiażdżyć je palcami, po czym wysypać je do miseczki. Jajo dobrze rozbełtać i dodać niewielka ilość vegety. Obtaczamy najpierw w mace, potem w jajku i na koniec w płatkach ryżowych. Wrzucić na rozgrzany olej - nie żałować tłuszczu - i smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Smażymy na średnim ogniu, uważając aby panierka nam sie nie przypaliła. Pod koniec smażenia, przykrywamy kotlety pokrywka, zmniejszamy ognień, aby środek mięsa się dosmażył.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !