Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* gruszki - 5 średniej wielkości, słodkiej, soczystej odmiany,
* płatki owsiane górskie ( nie blyskawiczne) - 1 szklanka,
* masło - 50g,
* cukier brązowy - 2 czubate łyżki,
* otręby pszenne - 1 łyżka,
* cynamon - 0,5 łyżeczki,
* aromat rumowy - kropelka,
* rodzynki - 3 łyżki,
* sok z cytryny,
* cukier.

PRZYGOTOWANIE:

Gruszki umyć, osuszyć i przekrajać każdą wzdłuż na pól. Z każdej polówki wydrążyć gniazda nasienne i usunąć ogonki. Rodzynki zalać wrzącą woda i moczyć przez 10 minut. Masło roztopić i przestudzone wymieszać z cynamonem i cukrem, następnie dodać płatki owsiane, otręby, odsączone rodzynki i aromat rumowy, dokładnie wymieszać. Gruszki skropić od wewnątrz sokiem z cytryny - tak po 2-3 krople na każdą części i oprószyć cukrem. W miejsce wyciętego gniazda nasiennego wkładamy łyżką farsz z płatków owsianych i na całej polówce gruszki tworzymy wysoka górkę z ubitego nadzienia. Gruszki układamy skórka do dołu w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Najlepsze na ciepło.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Masz pomysły kochana - pomysł do zapamiętania i to koniecznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    Bardzo apetyczne.
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pyszne i zdrowe
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Lekki i smaczny deser, bardzo pomysłowy, konieczny do wykorzystania.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !