Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* cykoria - 2 sztuki,
* orzechy włoskie siekane - duża garść,
* ser feta - 80g,
* sok z cytryny - po kilka kropel na każdą część,
* miód płynny,
* cukier brązowy - łyżka.


PRZYGOTOWANIE:

Cykorie umyć, w razie potrzeby odrzucić zewnętrzne liście. Przeciąć każdą wzdłuż na polowe. Dokładnie wyciąć i odrzucić głąb, który może być przyczyna gorzkiego smaku, jeżeli zostanie niedokładnie usunięty. Przełożyć do garnka, zalać gorącą woda, dodać cukier, gotować bez przykrycia przez 7-10 minut, przelać zimna woda, dobrze odcedzić, uważając, aby nie skaleczyć cykorii. (jeżeli wolimy bardziej chrupiące warzywo, należy ją gotować przez 5 minut). Ułożyć cykorie w naczyniu żaroodpornym i lekko skropić sokiem z cytryny. Ser feta pokroić w drobna kosteczkę i posypać każdą połówkę cykorii. Następnie oprószyć całość orzechami włoskimi i polać płynnym miodem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Podawać na ciepło.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    ciekawe składniki i super wyglad :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !