Sposób przygotowania

Truskawki wymyj, usuń szypułki i pokrój je w kostkę. 2-3 truskawki pokrój w plastry, następnie na pół (przydadzą się do dekoracji). Schłodzoną śmietankę ubij z połową porcji cukru pudru i fixami. Mascarpone utrzyj łyżką (nie miksuj). Dodaj 2 płaskie łyżki cukru i truskawki, wymieszaj, następnie połącz z bitą śmietaną. Masę schłódź w lodówce przez 15 minut. Białka ubij z pozostałym cukrem pudrem na sztywną pianę i nałóż na jeden z blatów tortu. Piecz przez 6-7 minut w temperaturze 220 stopni. Wtedy beza zostanie puszysta w środku, a z wierzchu się lekko przypiecze. Na pozostałe 2 blaty nałóż masęz mascarpone, śmietany i truskawek. Na wierzchu ostrożnie połóż wystudzony blat z bezą. Udekoruj brzegi tortu połówkami plasterków truskawek.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Uwielbiam truskawki a ciasta z nimi są przepyszne. Przepis zapożyczyłam i zrobię taki torcik przy najbliższej okazji ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 5
    original
    Opublikowano

    plocia

    co roku gdy tylko sezon truskawkowy się zaczyna torcik staje na moim stole :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ntalia

    Musze wypróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mirka-Ludomila

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    rewelacja!!!!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Maniek2

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !