Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort truskawkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spody do trotu 3 sztuki
truskawki 700 gram
mascarpone 500 gram
śmietanka kremoqa 500 ml
białka dużych jaj 3 sztuki
cukier puder 200 gram
cukier 2 łyżki
fixy do śmietany 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowy

Truskawki wymyj, usuń szypułki i pokrój je w kostkę. 2-3 truskawki pokrój w plastry, następnie na pół (przydadzą się do dekoracji). Schłodzoną śmietankę ubij z połową porcji cukru pudru i fixami. Mascarpone utrzyj łyżką (nie miksuj). Dodaj 2 płaskie łyżki cukru i truskawki, wymieszaj, następnie połącz z bitą śmietaną. Masę schłódź w lodówce przez 15 minut. Białka ubij z pozostałym cukrem pudrem na sztywną pianę i nałóż na jeden z blatów tortu. Piecz przez 6-7 minut w temperaturze 220 stopni. Wtedy beza zostanie puszysta w środku, a z wierzchu się lekko przypiecze. Na pozostałe 2 blaty nałóż masęz mascarpone, śmietany i truskawek. Na wierzchu ostrożnie połóż wystudzony blat z bezą. Udekoruj brzegi tortu połówkami plasterków truskawek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maniek2 14.01.2012 16:57
pycha
IKrakowianka 13.10.2011 09:59
rewelacja!!!!
Seba 02.09.2011 09:15
fajne
Mirka-Ludomila 17.03.2011 00:31
super
Ntalia 01.12.2010 15:49
Musze wypróbować
plocia 25.08.2010 13:18
co roku gdy tylko sezon truskawkowy się zaczyna torcik staje na moim stole :)
mela251
mela251 20.08.2010 08:09
super
RenataZ-et 20.08.2010 00:33
Uwielbiam truskawki a ciasta z nimi są przepyszne. Przepis zapożyczyłam i zrobię taki torcik przy najbliższej okazji ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak