Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* podwójna duza piers kurczaka,
* makaron kokardki - 300g,
* brokul - ok 500-600g,
* pieczarki - 300g,
* pomidorki cherry - 10 sztuk,
* ser zólty, najlepiej o wyraznym smaku - 200g,
* smietana 30% - 250ml,
* jogurt naturalny, gesty - 250ml,
* czosnek - 3 sztuki,
* oregano,
* sól, pieprz ziolowy,
* pieprz naturalny,
* papryka slodka czerwona - 1/2 lyzeczki,
* przyprawa do kurczaka lub inna ulubiona,
* vegeta,
* lyzka masla.

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotowac al dente w osolonej wodzie wedlug przepisu na opakowaniu. Brokula obrac, umyc i ugotowac na lekko twardo w wodzie z vegeta, dobrze odsaczyc z wody. Pokroic na male czastki, lodyzki drobno pokroic. Brokul nie moze byc rozciapany, musi byc twardawy. Mnie samo gotowanie brokula zajmuje ok 5-7 minut. Piers kurczaka umyc, osuszyc, obrac z wszelkiego tluszczu i zylek. Pokroic w drobna kosteczke i dobrze przyprawic przyprawa do kurczaka lub inna, ulubiona mieszanka. Pieczarki obrac i pokroic w plastry lub gdy sa duze, w pólplastry. Na patelni rozpuscic maslo i podsmazyc na nim przyprawione pieprzem i sola pieczarki. Pomidorki umyc, osuszyc i pokroic kazdego na 4 czesci. Ser zetrzec na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrac i drobno posiekac. Jogurt wymieszac ze smietana, dodac czosnek, papryke slodka, ok lyzeczke oregano, pieprz i troche soli, dokladnie wymieszac. W duzym, zaroodpornym naczyniu ukladac warstwami: polowa ugotowanego makaronu, polowa kosteczek kurczaka, podsmazone pieczarki, polowa brokula, zalac troche mniej niz polowa smietanowo-jogurtowego sosu. Nastepnie ponownie kladziemy warstwe makaronu, kurczaka, brokula i na wierzch kawalki pomidorków. Wszystko zalewamy pozostalym sosem i posypujemy pieprzem, najlepiej swiezo zmielonym. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Serem zóltym posypujemy wierzch zapiekanki. Mozna to zrobic tuz przed wstawieniem dania do piekarnika - skórka serowa bedzie wtedy twardawa, ale za to chrupiaca, lub wyjac zapiekanke tuz przed zakonczeniem pieczenia, posypac startym serem, ponownie wstawic na chwile do piekarnika, do rozpuszczenia sera. Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut. Smaczne na goraco i na zimno :)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    lubię takie zapiekanki
  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    ale kolorowo :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    wygląda fantastycznie i pewno tak samo smakuje :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawe - muszę spróbować :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawe - muszę spróbować :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    monika154

    pysznosci
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    monika154

    pysznosci
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    monika154

    pysznosci
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pychotka
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    fajna taka kolorowa
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Smaczna i kolorowa sałatka.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !