Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb domowy z muesli

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 105 ml
mleko 105 ml
mąka pszenna 210 gram
mąka żytnia 40 gram
sól 1 łyżeczka
masło 10 gram
miód 15 gram
muesli (dowolna mieszanka) 80 gram
suszone morele drobno posiekane 15 gram
drożdże suche 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb domowy z muesli

W misce wymieszać suche składniki. Powoli wlewać wcześniej wymieszane mleko z wodą, dodać miód. Ręcznie lub mikserem wyrobić ciasto - będzie dosyć lepkie i gęste. Na końcu dodać morele. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut. Po tym czasie z ciasta uformować bochenek i włożyć go do małęj formy (keksówki). Wierzch posypać otrębami, płatkami lub mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przed wstawieniem chleba spryskać ścianki piekarnika wodą. Wstawić chleb i piec ok.30-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 01.06.2011 10:12
bardzo fajny pomysł, szczególnie chleb przypadnie do gustu dzieciakom
Anna138 10.05.2011 18:53
Ciekawy przepis
Margo1 07.10.2010 07:27
powiem szczerze ,że nie jadam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak