Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z truskawkami i pianą z białek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 20 dag
mleko 2 szkl
cukier 4 łyżki
masło 5 dag
dżem 2 łyżi
truskawki 1/2 kg
białko 4 szt
Skórka pomarańczowa kandyzowan 2 łyżki
rodzynki 3 łyżki
tłuszcz do formy
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z truskawkami i pianą z białek

Mleko z masłem, szczyptą soli, 2 łyżkami cukru, zagotować, dodać ryz i ugotować na sypko. Do przestudzonego ryżu dodać dżem, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki lub zmiksować. Ryż i truskawki układać warstwami w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na wierzch, posypać pozostałym cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut. Podawać od razu po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 14.02.2013 22:51
Fajny deser.
Seba 28.09.2012 08:28
pycha
Iwusia 28.05.2012 00:29
ale super przepis
Monika193
Monika193 08.09.2011 16:29
pycha
mirosława4 27.02.2011 14:56
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak