Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wuzetka Piotrkowska

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1, 1\\2 szklanki
jajko 5
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżka
kakao 5 łyżek
zapach waniliowy
sok z cytryny
wódka 1 łyżka
Krem:
śmietana 30% 1 l.
cukier puder 3\\4 szklanki
cukier waniliowy
Polewa:
masło 100 g
marmolada 1\\2 szklanki
kakao 3 łyżki
cukier puder 1\\2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Wuzetka Piotrkowska

Najpierw ucieramy żółtka z cukrem , podczas ubijania wsypujemy mąkę, potem proszek i kakao a na koniec dodajemy sztywną pianę. Blaszkę a nawet dwie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką , ciasto dzielimy na 2 równiutkie części i wkładamy do blach pieczemy do 20 minut, po ostygnięciu kroimy poziomo na pół i przygotujmy syrop : zalewamy wrzątkiem szklankę cukru 1\\2 szklanki dodajemy sok z cytryny zapach i wódkę , i niech sobie przestygnie , a potem ubijamy na sztywno bardzo zimną śmietanę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym . Gotową wuzetkę włóż do lodówki, jeden blat ciasta nasącz syropem a potem wyłóż i rozsmaruj marmoladą na to bitą śmietanę i przykryj drugim ciastem troszkę dociśnij, potem włóż wszystkie składniki polewy do garnuszka , gotowa polewę polewamy już gotowe ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karol P 01.01.2012 19:44
apetyczna
rutynka 13.12.2011 13:46
wygląda świetnie:)
Kate131 31.03.2011 09:42
super
ElizaT 27.03.2011 15:45
apetyczna
krzyniu1984 28.02.2011 06:43
ładna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak