Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Po prostu gołąbki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała
ryż 2 torebki
mięso mielone 20 dag
suszone grzybki
cebula 2
masło 5 dag
jajko
sól
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
rosół z kostki (grzybowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Po prostu gołąbki

Z kapusty usunąć liście i usunąć głąb wkładamy do wrzątku gdzie wsypaliśmy troszkę soli i cukru i gotujemy aby liście się nie rozgotowały ale za to troszkę zmiękły . Parę listków wykorzystajmy do wyłożenia garnka , w którym będą gołąbki się gotować a z pozostałych zwijamy gołąbki. Grzyby dzień wcześniej zalałam jasnym piwem następnie pogotować i zostawić na boku. Ryż ugotować tylko 10 minut w wywarze z kostki potem dobrze odsączyć . Mięso mielone trzeba lekko zesmażyć na patelni , i do mięsa dodajemy cebulkę również troszkę ususzoną na masełku , jeszcze tylko grzybki jajko, ryż i przyprawy wszystkie , jeśli nadzienie wyjdzie nam za rzadkie to dodajmy bułkę tartą . Na każdy listek nakładamy po dużej łyżeczce farszu i zwijamy jeśli boimy się aby nam się nie rozpadły to możemy zawiązać je nicią bawełnianą . Gotowe prawie już gołąbki układamy ciasno w garnku gdzie wcześniej ułożyliśmy liście z kapusty zalewamy posolonym wywarem z grzybów jeszcze tylko uzupełnić wywarem z kostki aby gołąbki były całkowicie przykryte i gotujemy na malutkim gazie .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 21.03.2013 20:23
uwielbiam je
sunnymood 13.12.2012 09:15
kocham gołąbki;)
babcia
babcia 15.05.2012 15:58
po prostu super
babcia
babcia 15.05.2012 15:58
po prostu super
kate.500 18.01.2012 07:51
super przepis
olivka 19.09.2011 09:29
to moje ulubione danie, lubię je robić i jeść:-)
ElizaT 27.03.2011 15:47
no smacznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak