Sposób przygotowania

Z kapusty usunąć liście i usunąć głąb wkładamy do wrzątku gdzie wsypaliśmy troszkę soli i cukru i gotujemy aby liście się nie rozgotowały ale za to troszkę zmiękły . Parę listków wykorzystajmy do wyłożenia garnka , w którym będą gołąbki się gotować a z pozostałych zwijamy gołąbki. Grzyby dzień wcześniej zalałam jasnym piwem następnie pogotować i zostawić na boku. Ryż ugotować tylko 10 minut w wywarze z kostki potem dobrze odsączyć . Mięso mielone trzeba lekko zesmażyć na patelni , i do mięsa dodajemy cebulkę również troszkę ususzoną na masełku , jeszcze tylko grzybki jajko, ryż i przyprawy wszystkie , jeśli nadzienie wyjdzie nam za rzadkie to dodajmy bułkę tartą . Na każdy listek nakładamy po dużej łyżeczce farszu i zwijamy jeśli boimy się aby nam się nie rozpadły to możemy zawiązać je nicią bawełnianą . Gotowe prawie już gołąbki układamy ciasno w garnku gdzie wcześniej ułożyliśmy liście z kapusty zalewamy posolonym wywarem z grzybów jeszcze tylko uzupełnić wywarem z kostki aby gołąbki były całkowicie przykryte i gotujemy na malutkim gazie .

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    no smacznie wyglądają
  • 0
    original
    Opublikowano

    olivka

    to moje ulubione danie, lubię je robić i jeść:-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    kate.500

    super przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    po prostu super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    po prostu super
  • 0
    original
    Opublikowano

    sunnymood

    kocham gołąbki;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kuchareczka2

    uwielbiam je

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !