Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz smażony

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 1 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
jajko 1 szt.
cytryna 1 szt.
olej 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz smażony

Filety kroję na niewielkie porcje, ewentualnie solę i pieprzę do smaku. Skrapiam sokiem z cytryny. Panieruję filety najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w tartej bułce i od razu kładę je na mocno rozgrzany olej. Ogień nie powinien być zbyt duży, by panierka się nie spaliła. Filety smażę najpierw z jednej, a później z drugiej strony na złocisty kolor. Rybę podaję na ciepło z ziemniakami i surówką. Smaczna jest również i na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 06.11.2011 13:30
na pewno smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak