Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

KOTLETY WIEPRZOWE 4 duże
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
pieprz Prymat so smaku
sól do smaku
olej do smażenia
cebula 1
pieczarki 30 dag
słodkiej śmietanki 125 ml
mąka 1 łyżeczka
masło 1 łyżeczka
bulion warzywny 125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z pieczarkami

* lub 8 małych

Kotlety umyć, osuszyć i oprószyć solą czosnkową i pieprzem. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Masło wymieszać w miseczce z mąką.
Na dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć kotlety z obu stron na złoto. Wyjąć i odłożyć na bok. Na patelnię wrzucić cebulę i pieczarki, lekko posolić i podsmażyć, aż cebula się delikatnie zeszkli. W razie potrzeby dodać trochę oleju. Wlać bulion, dokładnie zeskrobać łopatką resztki z dna patelni, wlać śmietanę i dodać kotlety razem z sokiem, które puściły. Przykryć i dusić na minimalnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec duszenia dodać masło i mieszając cały czas poczekać, aż się rozpuści i zagęści sos. Zagotować całość i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 24.04.2012 09:43
super;))
Urszula5 13.04.2012 23:21
coś wspaniałego
ewelina/bunia 20.04.2011 10:07
uwielbiam
mirosława4 28.03.2011 18:23
pyszne danie
Danuta8 24.03.2011 10:10
super
MAR3STA 17.03.2011 16:40
wspaniałe;)
Neetka90 28.02.2011 12:48
Uwielbiam;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak