Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg
marchewka 2 szt
resztki wędlin 1 kg
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 szt
pietruszka 1 szt
przecier pomidorowy 1 szt
śliwki suszone 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
grzyby suszone 1 małe
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 1 szt
cebula 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Odciśniętą kapustę gdy trzeba rozdrabniamy i przekładamy do dużego garnka. Marchewkę,pietruszkę zetrzeć na tarce dodajemy do kapusty.Zalewamy wrzątkiem do wysokości kapusty, dodajemy liście laurowe , ziele angielskie i wstawiamy na mały ogień. Gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
Suszone grzyby moczymy w wodzie, do miękkości. Następnie odcedzamy z wody.
Wędliny drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzany smalec, podsmażamy.
Cebulę siekamy i podsmażamy na smalcu.
Z ugotowanej kapusty usuwamy nadmiar wody, dodajemy grzyby,wędliny,cebulę. Dodajemy przyprawy,śliwki suszone i gotujemy 30-40 minut.Na koniec dodajemy przecier pomidorowy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 03.06.2012 10:42
pycha
agnieszka214 15.05.2012 14:06
uwielbiam
cukiereczek 03.06.2010 07:56
W przepisie ma być przyprawa do bigosu, a nie przyprawa do gulaszu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak