Przepis i sposób przygotowania na: Oliwkowe biscotti
Oliwki grubo pokroić.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do miski, wymieszać z solą i skórką cytrynową. Dodać jajko, oliwę i mleko, po czym wymieszać mikserem (spiralne końcówki). Dodać sok z cytryny i jeszcze raz wyrobić. Gdyby ciasto było mało zwarte (nie powinno), dodać trochę więcej soku z cytryny. Wyłożyć ciasto na blat i dodać oliwki i migdały. Zagnieść starannie i uformować wałek średnicy 5 cm.
Wymieszać oba rodzaje sezamu i rozsypać na blacie. Obtoczyć powstały wałek w mieszance, lekko całość dociskając. Owinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 170C. Piec ciasto w całości ok. 35-40 minut. Wyjąć i wystudzić lekko na kratce, po czym pokroić w kromeczki grubości ok. 1 cm. Rozłożyć na blasze na płask i piec jeszcze 10 minut.