Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oliwkowe biscotti

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 25 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/3 łyżeczki
starta skórka 1 cytryna
jajko 1
oliwa 40 ml
mleko 60 ml
sok z cytryny 1 łyżka
czarne oliwki 5 dag
całych migdałów bez skórki* 5 dag
biały sezam 1 łyżka
czarny sezam 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Oliwkowe biscotti

* lub/i orzechów nerkowca.

Oliwki grubo pokroić.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do miski, wymieszać z solą i skórką cytrynową. Dodać jajko, oliwę i mleko, po czym wymieszać mikserem (spiralne końcówki). Dodać sok z cytryny i jeszcze raz wyrobić. Gdyby ciasto było mało zwarte (nie powinno), dodać trochę więcej soku z cytryny. Wyłożyć ciasto na blat i dodać oliwki i migdały. Zagnieść starannie i uformować wałek średnicy 5 cm.
Wymieszać oba rodzaje sezamu i rozsypać na blacie. Obtoczyć powstały wałek w mieszance, lekko całość dociskając. Owinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 170C. Piec ciasto w całości ok. 35-40 minut. Wyjąć i wystudzić lekko na kratce, po czym pokroić w kromeczki grubości ok. 1 cm. Rozłożyć na blasze na płask i piec jeszcze 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 19.03.2012 12:35
extra
Ela15 03.08.2011 10:15
ciekawe
ZEWA 26.07.2011 23:46
nie lubię oliwek, ale bym się skusiła
rosik93 08.03.2011 23:47
Ciekawe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak