Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i wlać mleko rozmieszane z drożdżami i szczyptą soli. Następnie dodać cukier utarty z żółtkami i wyrabiać dodając stopniowo masło. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencje odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu wyłożyć na stolnice, rozwałkować na grubość ok 2 cm (delikatnie) i wykrawać np. szklanką małe kluseczki i chwilę poczekać aby ponownie trochę podrosły. Jeśli ktoś nie ma specjalnego garnka do gotowania
2. na parze można użyć zwykłego garnka
3. na który zakładamy ściereczkę zamocowaną np. drucikiem(do garnka nalać wody). Gotować ok 5-6min pod przykryciem (ja używam miseczki).Kluski podawać z sosem
4. jagodowym bądź truskawkowym(kompot
5. zagęszczam mąką ziemniaczaną robiąc kisiel).Sos powinien być słodki.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    pyszne są te kluseczki:)
  • 0
    prof2
    Opublikowano

    Katarzyna40

    dietetycznie :)
  • 0
    prof2
    Opublikowano

    Katarzyna40

    dietetycznie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !