Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwone Risotto

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 szt.
czosnek 1 ząbek
cebula 1 szt.
oregano 1 łyżeczka
bulion 2 szklanki
ryż 150 g
sos pomidorowy 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
papryka czerwona 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwone Risotto

Czerwona paprykę i cebule kroimy w kostkę. Siekamy czosnek.
Kurczaka po umyciu i osuszeniu kroimy w kostkę. Lekko solimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Dorzucamy do kurczaka posiekana paprykę, cebule, czosnek i oregano. Podsmażamy przez około 5 minut. Następnie przyprawiamy paprykąw proszku.
Dokładamy ryż, sos pomidorowy i 1 szklankę ciepłego bulionu. Zmniejszamy ogień i dusimy wszystko przez około 25 minut. W tym czasie ryż powinien zrobić się miękki. Całość mieszamy co jakiś czas i uzupełniamy odparowane płyny resztą bulionu.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy zaraz po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 27.06.2011 11:47
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak