Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany ze śliwkami

5.0
(38)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 20 dag
śliwki węgierki 40 dag
masło 3 łyżki
jajko 2 sztuki
cukier 1 szklanka
mleko 2 szklanki
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat do smaku
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany ze śliwkami

Ryż ugotować na mleku z dodatkiem cukru waniliowego i 1 łyżką masła.

Śliwki umyć i wypestkować.

Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą.

Do wystudzonego ryżu dodać jajka, cukier, pozostałe masło, cynamon i wymieszać. Ryż i śliwki układać warstwami w naczyniu żaroodpornym. Tak, aby pierwszą i ostatnią warstwą był ryż.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Podawać od razu po przygotowaniu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 17.10.2012 09:25
bardzo fajny
Motorek 20.07.2012 12:40
bardzo smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak