Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik jęczmienny dożynkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jęczmienna 1/2 szkl
filet z piersi kurczaka
włoszczyzna 1 pęczek
suszone wędzone śliwek 10 dag
olej 2 łyżki
czosnek 2-3 ząbki
natka pietruszki 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielske 4 ziarna
sól
pieprz 5 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik jęczmienny dożynkowy

Suszone śliwki umyj, zalej letnią wodą, odstaw do namoczenia na 10 minut, osącz, przekrój, usuń pestki. Filet z piersi kurczaka opłucz, pokrój w paski. Włoszczyznę oczyść, umyj, drobno pokrój. Czosnek obierz i posiekaj. W garnku rozgrzej olej lub oliwa hiszpańska. Włóż włoszczyznę z czosnkiem i smaż 3 minuty, często mieszając. Dodaj opłukaną kaszę jęczmienną, mięso, śliwki, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Dopraw tymiankiem oraz solą. Na koniec wlej do garnka 5 szklanek wrzątku. Gotuj krupnik na wolnym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak