Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wafle bananowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
masło 12 dag
cukier 7 dag
sól szczypta
jajko 2 szt
banan 1 szt
proszek do pieczenia 1/2 torebki
mąka 20 dag
woda 150-200 ml
Do dekoracji:
pisak cukrowy
cukier puder
polewa czekoladowa
nutella 10-15 dag
orzechy włoskie 5 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Wafle bananowe

Masło zmiksować na pianę, stopniowo dodawać cukier, szczyptę soli i jajka. Banana obrać, rozgnieść widelcem, wymieszać z przygotowaną masą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko bezpośrednio do masy, wlać wodę. Wsypać zmielone orzechy, wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dolać jeszcze trochę wody. Gofrownicę z serduszkami rozgrzać, natłuścić. Wlewać po 2-3 łyżki ciasta, piec aż gofry ładnie się zrumienią. Gotowe wafle przekładać na deskę kuchenną, zostawić do ostygnięcia. Zupełnie zimne gofry podzielić na pojedyncze serduszka. Serca smarować nutellą, składać po 2, tak by powstały kanapki i układać na półmisku. Na wierzchu namalować wzory pisakiem cukrowym. Ozdobić wąskimi strużkami rozpuszczonej polewy czekoladowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak