Sposób przygotowania

ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzić, lekko osuszyć, następnie przecisnąć przez praskę. Przełożyć na stolnicę. Dodać do ziemniaków przesianą mąkę, masło i cukier puder. Posiekać, wsypać proszek, skórkę z cytryny i wbić jajko. Szybko zagnieść, włożyć na 20 min do lodówki. Jabłka obrać, wykroić gniazda, pokroić w plasterki. Gotować około 15 minut na małym ogniu, dodając 4 łyżki wody, cynamon i rodzynki. Masę ostudzić. 2/3 ciasta ułożyć na dnie brytfanny, nakłuć w kilku miejscach, piec około 20 min. posmarować marmoladą i wyłożyć na wierzch masa jabłkową. Posypać startą na tarce resztą ciasta. Piec 35-45 minut w temp 200stC.posypac cukrem pudrem

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !