Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec piwny

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
piwo jasne
jaja

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec piwny

SKŁADNIKI:

* maka pszenna - 3 szklanki (szkl. o obj. 250ml),
* piwo jasne - szklanka,
* jaja - 4 sztuki,
* olej - szklanka,
* cukier - niepelna szklanka,
* cukier waniliowy - 2 lyzeczki,
* proszek do pieczenia - 2 lyzeczki,
* tluszcz i maka do formy,
* forma na wieniec,
* sok z cytryny - 2 lyzki.
* cukier puder i cukier waniliowy do posypania.

PRZYGOTOWANIE:

Mikserem ubic jaja z cukrem na puszysta mase. Stopniowo dodawac make, nastepnie proszek do pieczenia, cukier waniliowy i stopniowo wlewac olej. Dokladnie zmiksowac. Na koniec dodac piwo i sok z cytryny, zmiksowac. Forme wysmarowac tluszczem i posypac maka. Wlac ciasto do formy i wstawic do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawic ciasto w zamknietym piekarniku przez 5 minut, po czym wyjac i odstawic w chlodne miejsce. Gdy ciasto ostygnie wyjac je ostroznie z formy i posypac przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z odrobina cukru waniliowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 03.05.2012 11:24
Uwielbiam Twoje wieńce.
tomek18 02.03.2012 07:21
wygląda bardzo ładnie,na pewno też jest smaczny
rjustysia 09.02.2012 12:04
Piękny, wspaniale wyrósł :)
beatkaa153 05.07.2011 18:06
super wygląda
eli_555 10.06.2011 22:21
pychota
Gosia40 27.02.2011 10:48
wspaniale wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak